10/2/16

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ!

Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει η συζήτηση στο νοσοκομείο για τα απογευματινά ιατρεία, με αντεγκλήσεις για το καθεστώς λειτουργίας τους, τις ανάγκες που καλύπτουν, τους συμμετέχοντες σε αυτά.
Για το λόγο αυτό έγινε συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου όπου με πλειοψηφία 8 υπέρ, 2 κατά (1 απών), αποφασίστηκαν τα εξής:
1)    Το σωματείο διαφωνεί με το θεσμό των απογευματινών ιατρείων, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, σύμφωνα και με τις αποφάσεις όλων των συνδικαλιστικών οργάνων του νοσοκομειακού κινήματος.
2)    Τα απογευματινά ιατρεία είναι μορφή ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, θεσμοθετούν την ιδιωτική επίσκεψη και καθιερώνουν τη λογική ότι στο δημόσιο νοσοκομείο ο ασθενής μπορεί και πρέπει να πληρώνει (ένα τμήμα έστω) των υπηρεσιών που του παρέχονται. Ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για παραπέρα καθιέρωση της επιχειρηματικής λογικής στη δημόσια υγεία στο παρόν και το άμεσο μέλλον (ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, πληρωμή μέρους των εξετάσεων, κλειστοί σφαιρικοί προϋπολογισμοί, κάλυψη από το δημόσιο μέρους μόνο της νοσηλείας και όχι της θεραπείας – όπως καθορίζεται και από τη ρύθμιση για την ΕΣΑΝ Α.Ε.).
3)    Επιπλέον τα απογευματινά ιατρεία, μέσω της ρήτρας για μεταφορά στο νοσοκομείο μέρους του ποσού που εισπράττεται από τους ασθενείς, αναπαράγει τη λογική απόσυρσης του κράτους από τις υποχρεώσεις του και κάλυψης των αναγκών των νοσοκομείων «εξ ιδίων εσόδων». Με αυτό τον τρόπο οι εφημερίες, οι υπερωρίες, οι βάρδιες περικόπτονται διαρκώς, τις εγγυάται το δημόσιο μόνο ως ένα βαθμό, μέσω ενός όλο και πιο περιορισμένου ποσού που διατίθεται. Το υπόλοιπο θα καλύπτεται, όπως λένε, από τα «απογευματινά». Η παγίδα είναι σαφής. Μας λένε: «αφού το κράτος χρεοκόπησε και δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το ΕΣΥ, αν θέλετε υπερωρία, εφημερία - σε λίγο και μισθό, σύνταξη, υλικά - πρέπει να τα πάρετε από τους ασθενείς. Και αντίστοιχα λένε στον κόσμο: «αν θέλετε αξιοπρεπείς και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, ασφάλιση, φάρμακα κλπ πρέπει να πληρώσετε».
Μας κάνουν συνένοχους στην αντιλαϊκή πολιτική και στην ιδιωτικοποίηση της υγείας.
4)    Αυτό όμως το σαθρό καθεστώς των απογευματινών ιατρείων, στο οποίο δυστυχώς κάποιοι συνάδελφοι αναγκάζονται να συμμετέχουν λόγω της οικονομικής ανέχειας (κατά τη γνώμη μας κακώς), κάποιοι λίγοι το εκμεταλλεύονται για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Καταρχήν κάποιοι γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που έχουν μετατρέψει το νοσοκομείο σε βιομηχανία εκατοντάδων απογευματινών επισκέψεων (ακόμα και την παραμονή των Χριστουγέννων)! Έπειτα, διευθυντές υπηρεσιών, τομεάρχες και προϊστάμενοι (όχι όλοι αλλά αρκετοί), που βρήκαν τα απογευματινά ως ευκαιρία για να καρπωθούν ένα ακόμα, καθόλου ευτελές, επίδομα. Συμμετέχοντας δηλαδή με το μέγιστο των ωρών, κάθε μήνα, κάθε χρόνο και για όλα τα χρόνια στα απογευματινά ιατρεία χωρίς να εξηγούν ποια ακριβώς ανάγκη καλύπτουν (επαναλαμβάνουμε όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι).
5)    Για μια ακόμη φορά επιχειρείται διαχωρισμός των εργαζομένων, για μια ακόμη φορά οι «ανώτεροι» να τα θέλουν όλα και στους «κατώτερους» να αφήνουν λίγα ψίχουλα. Αυτοί οι «ανώτεροι» αποδέχονται τη λογική των κυβερνήσεων – και της σημερινής - που διαρκώς πιέζουν «να βγει η δουλειά» με κάθε κόστος (με ράντζα, με παράνομα προγράμματα, με εργασιακή εξόντωση, με δουλειά στο σπίτι, με χαλασμένους αναπνευστήρες). Γι αυτό φορτώνουν στα απογευματινά και την πρωινή δουλειά «που δεν βγαίνει»! Αντί δηλαδή να διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού «για να βγει η δουλειά» και αποζημίωση από το δημόσιο των όποιων αναγκαίων υπερωριών, φορτώνουν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής στους ασθενείς που πρέπει να πληρώσουν «για να βγει η δουλειά». Κάνοντας συνένοχο τον εργαζόμενο με το «τυράκι» της υπερωρίας των απογευματινών. Ρωτάμε: αφού είναι τόσο  large με τα απογευματινά ιατρεία, γιατί την ίδια στιγμή κάνουν τόση φασαρία για τις νόμιμες εφημερίες με δήθεν ερωτήματα για το «ποια ανάγκη καλύπτουν»; Γιατί τόση αντίδραση όλα αυτά τα χρόνια για την ισότιμη κατανομή σε όλο το προσωπικό των υπερωριών του κωδικού 511 με την κατηγορία ότι είναι «επίδομα», ενώ, σε ότι αφορά τα απογευματινά, όλοι οι υπεύθυνοι ως δια μαγείας συμφωνούν; Γιατί την ίδια στιγμή ποδοπατούν το προσωπικό με στέρηση ρεπό και αδειών, παράνομες διπλοβάρδιες, εξοντωτικά προγράμματα;
6)    Το σωματείο διεκδικεί:
  • ·        Κατάργηση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.
  • ·        Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία χωρίς αστερίσκους.
  • ·   Πλήρη διαφάνεια από εδώ και στο εξής και έλεγχο της ανάγκης που εξυπηρετεί η συμμετοχή στα απογευματινά των τομεαρχών και των διευθυντών υπηρεσιών.
  • ·        Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • ·    Αυξήσεις μισθών, κάλυψη όλων των απωλειών και μειώσεων από την εφαρμογή των μνημονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να αφήσετε τα σχόλιά σας εδώ, σεβόμενοι το χώρο (και το χρόνο μας).