24/7/19

Τα δώρα δεν τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης (ούτε τους μισθούς οι δικηγόροι)

Με μια απαράδεκτη απόφαση, η ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι μια χαρά είναι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και δεν πειράζει που μας κόψανε 13ο και 14ο μισθό - μόνο στα ειδικά μισθολόγια (που περιλαμβάνουν τους δικαστές βεβαίως - βεβαίως…) δεν πρέπει να γίνονται περικοπές μάλλον. Μάλιστα, μας ενημερώνουν ότι «οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο». Απορία: γιατί άραγε συγκρίνουν το επίπεδο διαβίωσής των δημοσίων υπαλλήλων με αυτό των χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα και δεν συγκρίνουν το επίπεδο διαβίωσης όλων των μισθωτών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με εκείνο των επιχειρηματιών, των μεγαλοεισοδηματιών και των ανώτατων δικαστικών; Προφανώς δεν τους συγκρίνουν, γιατί κατευθύνουν στον «εμφύλιο» μεταξύ των φτωχών και των μισθωτών και όχι στη μοιρασιά του πλούτου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από το ΣτΕ, που συντονίζεται πλήρως με τις πιο συντηρητικές επιλογές. Μαζί με αυτή την απόφαση όμως, κατέπεσε και ο συνδικαλισμός μέσω δικηγορικών γραφείων. Γιατί όπως γράφαμε και στην ανακοίνωση του σωματείου από τον Γενάρη του 2019, το θέμα δεν είναι να παρακαλάμε για να μας δοθούν ως «δώρα» από τα δικαστήρια ο 13ος και 14ος μισθός, αλλά να τα διεκδικήσουμε δυναμικά, με απεργίες και κινητοποιήσεις! Γιατί η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ δεν επιχείρησε καν να οργανώσει τέτοιους αγώνες και απλά περιορίζεται σε ευχολόγια;

Μόνο αν ο αγώνας περάσει στα χέρια των εργαζομένων με ενότητα και αποφασιστικότητα, μπορούμε να πάρουμε πίσω τις κατακτήσεις μας. Το σωματείο και το ΔΣ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να συμβάλει σε αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να αφήσετε τα σχόλιά σας εδώ, σεβόμενοι το χώρο (και το χρόνο μας).