10/2/16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου ομόφωνα αποφάσισε τα εξής: 
1) Είναι γνωστό στους εργαζόμενους του ΑΤΤΙΚΟΥ το τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του σωματείου και γενικά του νοσοκομειακού κινήματος, όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 5ετίας, και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αρνούνται να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Συμφωνούν και προωθούν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιχειρηματικών ομίλων για προσλήψεις μόνο με καθεστώς φτηνής και ελαστικής εργασίας (5μηνα, εργολαβικοί, επικουρικοί, μπλοκάκια), που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες, σε μια χώρα 1.500.000 ανέργων και μαζικής μετανάστευσης της νεολαίας.
2) Σε αυτή τη διεκδίκηση θα έπρεπε να ήταν μαζί μας οι διοικήσεις, οι διευθυντές των υπηρεσιών, τα υπηρεσιακά συμβούλια. Δεν είναι όμως, παρότι στα λόγια λένε ότι μας υποστηρίζουν. Ας δούμε τι προέκυψε στην τελευταία συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου: Για μια ακόμη φορά (έχει γίνει κατ’ επανάληψη!) απέρριψε τις περισσότερες εσωτερικές μετατάξεις υπαλλήλων της νοσηλευτικής υπηρεσίας, ενώ είχαν τα τυπικά προσόντα και τις προϋποθέσεις. Απέρριψαν τη μετάταξη ακόμα και συναδέλφου με σοβαρό πρόβλημα υγείας και άλλου συναδέλφου με κενή οργανική θέση στο τμήμα φυσικοθεραπείας.
3) Η απόρριψη έγινε με βάση τον ισχυρισμό ότι «αν γίνουν οι μετατάξεις, ορισμένα τμήματα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν» δηλ. με την αποδοχή της κυβερνητικής λογικής που λέει: «Προσλήψεις δεν κάνουμε, λειτουργείστε τα τμήματα πάση θυσία, με εξόντωση του προσωπικού και με πάγωμα των μετατάξεων». Το υπηρεσιακό συμβούλιο λειτουργεί ως κυβερνητικό παράρτημα παντός καιρού.
Στην ίδια ρότα κινείται και η διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας, που δεν δίνει θετική εισήγηση για τις μετακινήσεις. Και η διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας λειτουργεί ως κυβερνητικό παράρτημα παντός καιρού;
4) Η θέση του σωματείου είναι: Όλοι οι συνάδελφοι που έχουν τα τυπικά προσόντα να μπορούν να μεταταχθούν. Όλες οι υπηρεσίες έχουν ανάγκη προσωπικού (και η διοικητική!). Όλα τα οργανικά κενά πρέπει να καλυφτούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
5) Καταδικάζουμε την οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση από το υπηρεσιακό συμβούλιο και τους διευθυντές των υπηρεσιών που εισηγούνται. Θεωρούμε ότι η διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας όφειλε βάσει τυπικών προσόντων, συνάφειας τίτλου πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου να γνωμοδοτήσει θετικά σε όλους και όχι να κάνει μεμονωμένες θετικές εισηγήσεις, έτσι ώστε όλοι οι συνάδελφοι να αντιμετωπίζονται ισότιμα, χωρίς να νιώθουν ότι υπάρχει αδικία στο πρόσωπο τους και μάλιστα όταν έχουν ξανακάνει αίτηση για μετάταξη πολλές φορές χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο την ευθύνη των αποφάσεων του υπηρεσιακού φέρουν ακέραια τα μέλη του που καταψήφισαν τις μετατάξεις. Η διάλυση του νοσοκομείου έρχεται άνωθεν και όχι από τους υπαλλήλους που θέλουν να εξελιχθούν.
6) Τέλος να σημειώσουμε, ότι επειδή στα υπηρεσιακά συμβούλια συμμετέχουν και εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η τοποθέτηση ειδικά αυτών έχει κρίσιμο ρόλο. Σε εποχές καχυποψίας και επίθεσης στο εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα, σε εποχές που οι ξεπουλημένες, εργοδοτικές και κυβερνητικές «ηγεσίες» δίνουν και παίρνουν, όλοι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο συνδικαλισμός για μας είναι προσφορά και αγώνας για τα δίκαια αιτήματα και δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε και από οποιονδήποτε παρασκηνιακά «μαγειρέματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να αφήσετε τα σχόλιά σας εδώ, σεβόμενοι το χώρο (και το χρόνο μας).