29/7/18

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις πυρκαγιές στην Αττική



Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων από τις πυρκαγιές και τη συμπαράσταση μας στους δεκάδες τραυματίες και στους χιλιάδες πληγέντες, που έχασαν τις περιουσίες τους από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική και τη Δυτική Αττική.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής με:
·         καταγραφή των αγνοουμένων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους,
·         εξασφάλιση ασφαλούς στέγασης, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών,
·         άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές,
·         καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών.
Αξίζει ένα μεγάλο "μπράβο" στους πυροσβέστες, στους εθελοντές και τους συναδέλφους υγειονομικούς του νοσοκομείου μας, του ΘΡΙΑΣΙΟΥ, του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, του ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ, του ΠΑΙΔΩΝ που κάτω από αντίξοες συνθήκες κάνουν ότι μπορούν.
Για άλλη μια φορά όμως, οι φυσικές καταστροφές "βρίσκουν" την Αττική ανοχύρωτη, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές και μέσα για την αντιμετώπιση τους. Οι νεκροί και πληγέντες από τις πυρκαγιές έρχονται να προστεθούν στα θύματα των πλημμυρών πριν 8 μήνες.
Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών αλλά και εθελοντών που ρίχτηκαν στη μάχη της φωτιάς και των απεγκλωβισμών, αναδείχθηκαν, για άλλη μια φορά, η ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού, συντονισμού, η έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης.
Ας σκεφτεί ο καθένας:
Ο άνθρωπος δε μπορεί ποτέ να σταματήσει τους σεισμούς. Αναπτύσσει όμως μέτρια, καλή, καλύτερη ή και άριστη αντισεισμική προστασία.
Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει πολύ λίγα για την αποφυγή εντοπισμένων έντονων βροχοπτώσεων. Μπορεί όμως να πάρει μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας με έργα υποδομής.
Έχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση που έχει διατηρήσει τη διαχρονική εμπρηστική πολιτική της υποχρηματοδότησης και των τεράστιων ελλείψεων σε δασοπροστασία και πυρόσβεση.
Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, δεν υλοποιούνται γιατί αποτελούν κόστος, χωρίς προσδοκώμενα έργα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους.
Απαιτούμε την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας, με προτεραιότητα στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το ΔΣ
ΥΓ1: Έχει αλήθεια φανταστεί κανείς, τι θα γινόταν στην περίπτωση που θα έπρεπε τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας (αυτά που τα κρατούν όρθια απλήρωτοι και κατάκοποι γιατροί και νοσηλευτές) να αντιμετωπίσουν ένα μεγαλύτερης έκτασης τέτοιο φαινόμενο;
ΥΓ2: Αυτοί οι πολυπόθητοι «επενδυτές» και η ανάπτυξη που έρχεται σημαίνει έργα υποδομής για αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία ή μήπως όχι, γιατί αυτά έργα δεν φέρνουν το επιθυμητό κέρδος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να αφήσετε τα σχόλιά σας εδώ, σεβόμενοι το χώρο (και το χρόνο μας).